
Kövi Pál - Erdélyi lakoma újratöltve
Kövi Pál pontosan ismerte Erdély múltját és multikulturális hagyományait.
Könyve az egymás mellett élő, folyamatos kölcsönhatásban lévő kultúrák konyháját
mutatja be, hiszen minden más olvasat fikció lenne. Nyáry Krisztián Kövi Pál,
híres New York-i vendéglős (Four Seasons) a hetvenes években visszatért
ifjúkorának helyszínére, Erdélybe, hogy összegyűjtse a régi magyar, székely,
román, szász, zsidó, örmény, szombatos stb. recepteket. A szakácskönyvet azután
megtöltötte kulináris esszékkel, a kor erdélyi íróit kérte föl szerzőknek. A
könyv először 1980-ban jelent meg Bukarestben, majd pár évvel később New
York-ban angolul. Mi most újratöltöttük Kövi alapművét: a csodálatos és
autentikus receptek maradtak, az esszéket pedig újakra cseréltük. Az új kiadás
szerzői: Bächer Iván, Cserna-Szabó András, Darida Benedek, Demény Péter, Andrei
Dósa, Esterházy Péter, Kali Kinga, Király Kinga Júlia, Nyáry Krisztián, Papp
Sándor Zsigmond, Frank J. Prial, Saly Noémi, Szederkényi Olga, Tatár Zoltán,
Tompa Imre, Ugron Zsolna, Váncsa István. Az új írásokban feltűnnek puliszkák és
tokányok, az erdélyi zsidó és örmény konyha fogásai, kolozsvári káposzták és a
vásárhelyi vargabélesek, nyomtatott szakácskönyvek és nagymamák kézzel írt
receptfüzetei, útszéli sütödék és legendás vendéglők, ősi fogások és hamis
műételek, csorbák és miccsek, zakuszkák és flekkenek, szászok és románok - és ez
a felsorolás csak egy kis ízelítő!
Könyve az egymás mellett élő, folyamatos kölcsönhatásban lévő kultúrák konyháját
mutatja be, hiszen minden más olvasat fikció lenne. Nyáry Krisztián Kövi Pál,
híres New York-i vendéglős (Four Seasons) a hetvenes években visszatért
ifjúkorának helyszínére, Erdélybe, hogy összegyűjtse a régi magyar, székely,
román, szász, zsidó, örmény, szombatos stb. recepteket. A szakácskönyvet azután
megtöltötte kulináris esszékkel, a kor erdélyi íróit kérte föl szerzőknek. A
könyv először 1980-ban jelent meg Bukarestben, majd pár évvel később New
York-ban angolul. Mi most újratöltöttük Kövi alapművét: a csodálatos és
autentikus receptek maradtak, az esszéket pedig újakra cseréltük. Az új kiadás
szerzői: Bächer Iván, Cserna-Szabó András, Darida Benedek, Demény Péter, Andrei
Dósa, Esterházy Péter, Kali Kinga, Király Kinga Júlia, Nyáry Krisztián, Papp
Sándor Zsigmond, Frank J. Prial, Saly Noémi, Szederkényi Olga, Tatár Zoltán,
Tompa Imre, Ugron Zsolna, Váncsa István. Az új írásokban feltűnnek puliszkák és
tokányok, az erdélyi zsidó és örmény konyha fogásai, kolozsvári káposzták és a
vásárhelyi vargabélesek, nyomtatott szakácskönyvek és nagymamák kézzel írt
receptfüzetei, útszéli sütödék és legendás vendéglők, ősi fogások és hamis
műételek, csorbák és miccsek, zakuszkák és flekkenek, szászok és románok - és ez
a felsorolás csak egy kis ízelítő!

Adatlap
Ár: | 6.749 Ft |
Feladás dátuma: | 2025.06.27 |
Eddig megtekintették 0 alkalommal |
A hirdető adatai

Könyv kereső rovaton belül a(z) "Kövi Pál - Erdélyi lakoma újratöltve" című hirdetést látja. (fent)