Betöltés...

KÖZÉTKEZTETŐK KÉZIKÖNYVE IV.

Szerzők: Szűcs Zsuzsanna, Vígné Sági Katalin SpringMed Kiadó, 2023 A
?Közétkeztetők kézikönyve? sorozat egy rendkívül gyakorlatias, nagyon sok
támpontot és szakmai segítséget kínáló gyűjtemény, melynek a jelen (IV.) kötete
az iskolás korosztály (6?18 éves) táplálkozását vette górcső alá. Az étel, az
átadott tápanyagokon túl, minden életkorban számos szerepet tölt be, azonban a
gyermekek számára különösen fontos. Az iskolai menü így jóval több a rendeletben
meghatározott grammoknál; egy falat otthon, pár perc kikapcsolódás az órarend
rohanó körforgásából. A könyv I. része az elméleti tudnivalókat foglalja össze,
szerzője Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi
szakember. A tartalomból: Az iskoláskorú (6?18 éves) gyermekek fizikai, mentális
és pszichoszociális fejlődésének jellegzetességei. A 6?18 éves gyermekek
életmódját, táplálkozási szokásait vizsgáló felmérések ismertetése. Táplálkozási
ajánlások (OKOSTÁNYÉR®) bemutatása. Az iskola mint az egészségmegőrzés
színterének bemutatása a beavatkozási lehetőségek ismertetésével. A
közétkeztetés kihívásai a jelenben és a jövőben. A kötet II. részének szerzője
Vígné Sági Katalin, dietetikus, élelmezésvezető. Az általa összeállított
receptgyűjteményben 170 recept leírásával, az alapanyagok és a
konyhatechnológiai módszerek sokféle használatával igyekszik a mindennapi munkát
segíteni a közétkeztetésben dolgozók részére. Véleménye szerint a
receptgyűjtemény csak kiindulópont, az ételek készítésekor minden esetben
figyelembe kell venni a helyi viszonyokat és adottságokat, majd célszerű saját
adat?bázist, saját receptgyűjteményt kialakítani. A színes mellékletben szakmai
anyagokat és ételfotókat is talál a Tisztelt Olvasó. A kötet szerzők: Szűcs
Zsuzsanna MSc RD Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. A Magyar
Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke. A Semmelweis Egyetem
mesteroktatója. Az Európai Dietetikai Szövetség (EFAD) Elhízástudományi
munkacsoportjának tagja. Az Új Diéta szaklap felelős szerkesztője és a
Táplálkozásmarketing, Medical Digest Prevention és a Dietetikai és
Táplálkozástudományi Szemle folyóiratok szerkesztőségi tagja. Vezetésével
készült el többek között az új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®,
valósult meg a hazai gyermekek táplálkozási szokásait vizsgáló összehasonlító
elemzés, valamint az MDOSZ állásfoglalása a növényi alapú étrendek
egészséghatásairól. Az MDOSZ ?Év Tudományos Dietetikusa 2009? díj, az Emberi
Erőforrások Miniszterének elismerő oklevele (2016) és a Pro Dietetica Metabolica
díj (2019) birtokosa. 47 magyar és angol nyelvű tudományos közlemény, több mint
100 előadás, illetve poszter szerzője, társszerzője, 12 könyv társszerzője,
lektora. Számos, a nagyközönségnek szóló előadás és cikk szerzője,
oktatóprogramok résztvevője. Vígné Sági Katalin 1990-ben vette át dietetikusi
diplomáját kiváló minősítéssel. Ezt követően 10 éven át dolgozott az Országos
Élelmezésés Táplálkozástudományi Intézet csapatában. Kedvenc szakterülete a
gyermekétkeztetés kutatása. Részt vett a NutriComp tápanyagszámító szoftver
kidolgozásában. Szakácskönyvet írt ?Egyszerűen, egészségesen? címmel a
közétkeztetés számára, és folyamatosan publikált az ?Élelmezés? című
folyóiratban. 2014 óta a Budafoki Református Gyülekezet által működtetett 1200
adagos főzőkonyhát vezeti, ahol élelmezésvezető, dietetikus és egyben ügyvezető.
A szerző ars poeticája: ?Hiszem, és vallom, hogy a szakmai korrektség, az
emberi, erkölcsi tényezők összehangolása kell hogy a zsinórmérték legyen mind a
munkában, mind a magánéletben. Legfontosabb feladataként a prevencióra tekintek,
melynek alappillére a gyerekek életének pozitív formálása, beleértve a
táplálkozást is. Nagyon fontos számomra a magyar gasztronómiai hagyományok
őrzése, illetve a mai korszerű lehetőségekkel való szinkronizálása, de pont
ennyire hangsúlyos a nemzetközi trendek monitorozása, a folyamatos tanulás,
fejlődés, nyitottság, a tapasztalatok átadása és a fiatalok támogatása.? A kötet
adatai: Formátum: B/5 Kötés: puhatáblás Megjelenés éve: 2023 Terjedelem: 198 + 8
oldal színes melléklet Tartalomjegyzék: Előszó Bevezetés - A táplálkozás
minőségének jelentősége gyermekkorban Az iskoláskorú (6?18 éves) gyermekek
fizikai, mentális és pszichoszociális fejlődésének jellegzetességei A hazai 6?18
éves gyermekek attitűdje, életmódja, táplálkozási szokásai és tápanyagbevitele ?
felmérések eredményei Táplálkozási ajánlások a 6-18 éves gyermekeknek ?
OKOSTÁNYÉR® Beavatkozási lehetőségek ? az iskola mint az egészségmegőrzés
színtere Közétkeztetési rendelet, az iskoláskorú gyermekek étkeztetésére A
közétkeztetés kihívásai a jelenben és a jövőben Zárszó Felhasznált irodalom
Tárgymutató II. rész RECEPTEK Írta: Vígné Sági Katalin, Élelmezésvezető,
dietetikus Receptek jegyzéke Saláták Szendvicskrémek, uzsonnakrémek Levesek
Baromfi ételek Halételek Sertéshúsételek Marhahúsételek Májból készült ételek
Főzelékek Köretek Mártások Párolt zöldségek Egytálételek Rakott ételek A
SpringMed Kiadó könyvajánlója Bemutatkozik az MDOSZ SZÍNES MELLÉKLET

Tovább
Adatlap
Ár: 7.985 Ft
A hirdető: Kereskedőtől
Értékesítés típusa: Eladó
 
Feladás dátuma: 2024.06.09
Eddig megtekintették 16 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

KÖZÉTKEZTETŐK KÉZIKÖNYVE IV.
Lehetőségek
Megosztók

Könyv kereső rovaton belül a(z) "KÖZÉTKEZTETŐK KÉZIKÖNYVE IV." című hirdetést látja. (fent)



Önéletrajz Szerző: Joy Adamson Gondolat, 1982 Jó állapotú használt könyv.